Slika KOSMOS, ulje na staklu

20.02.2017. Beograd

Slika KOSMOS, ulje na staklu, Georgije Popov
Dimenzije sa ramom: 75 X 100 cm
Dimenzije bez rama: 59 X 82 cm
Cena: 500 eura

O autoru: INTERVJU
George Popov Makara: Slikar ili prorok?
Slikar neba i zemlje. . .

Slikarstvom se bavi od ranog detinjstva. Zanat slikara uglavnom je ucio po radionicama slikara sirom Evrope: Krsto Hegedusic, Isidor Vrsjakov, profesori likovne akademije i pedagozi, koji mnogo uticu na njegovo slikarstvo.
Deset godina luta po Italiji gde posmatra renesansno slikarstvo. Velika lutalica i pustolov, obisao celu Evropu i Juznu Afriku. Zaljubljen u astronomiju, emotivno duboko vezan za Hrista i svoju planetu zemlju. Sanjar, koji svoje snove islikava na staklu, tehnikom koja se malo radi u svetu.
U Kanadi, za godinu dana, uradio 30 slika na staklu i izgradio svoj svet. . . Covek i kosmos, o kome tek treba da ljudi donesu neko svoje misljenje. . .

Slikar kosmosa, sa tehnikom jednog renesansnog majstora i vizijama vremena sadasnjeg i buduceg, nastavlja svoja putovanja po nasoj planeti, a slike koje stvara ostaju kao stope covekovog bitisanja u eonu vremena.
O Popovu bi se mogle pisati citave studije, njegov duh ne miruje i neko buduce vreme ce tek shvatiti nemirni duh ovog coveka, sazdanog od kosmickih cestica, koje nabojem vanzemaljske snage prodiru u nesto, sto je tu oko nas, a mi to ne osetimo.
Savremena astronomija pokusava da mnoge odgovore pronadje u Bibliji. Tako i Makara teme svojih radova vezuje za hriscanstvo i najvecu zagonetku covekovu Hrista. Svoje slike formira po vlastitom vidjenju i shvatanju zivota. Stvarajuci svoja dela on daje deo sebe, ali krade snove i delic onog praiskonskog od svakog coveka.
U vremenu sadasnjem, kada u umetnosti slikarstva, covek podredjuje sve samo zahtevima trzista i potrosnje, u eksploziji pravaca u slikarstvu, slike Makare dolaze nekako kao iz daleke proslosti, a opet gledajuci ih, covek ne moze a da se ne zamisli i da razmisli o sebi samom i o svojoj buducnosti.
O samom stilu njegovog slikarstva je tesko sada govoriti. U crtezu i liniji olovke, gledajuci njegove skice, moze se videti stil ranog, skoro pred renesansnog slikarstva. Radionice starih majstora Verokija, Mantenje, bile su u crtezu koji sada radi Makara, a opet njegovo ulje na staklu dobija formu misticnosti, neke daleke slutnje, rasplinjavanje snova covekovih i analiza emocija.
Same slike, nekako arhaicne po obliku, ne akademski po stilu, sa nabojem snage coveka, sa tamnom hladnocom kosmosa, zadrzavaju gledaoca ispred sebe, ne da gleda sliku, vec da pocne da razmislja o sebi samom.

Slikanje na staklu je tezak posao gde nema mogucnosti za naknadne ispravke. Makara radi strpljivo i istrajno, njegove radove karakterise precizno oblikovanje detalja, naslikanih minuciozno i vesto, sa gotovo neprimetnim potezom kista. Ponekad se dobija utisak fotografski utapanje boje, sto cini njegovu tehniku slikanja na staklu savrsenom.
Danas u svetu je vrlo malo slikara koji slikaju na staklu, vrlo je tesko porediti njegove slike sa necim slicnim, uglavnom su to slikari koji zive i rade u Evropi.
Vrstan poznavalac astronomije, opsednut covekom i njegovim bitisanjem na planeti zemlji, jedan slikar pokusava da skrene paznju modernog coveka na vreme koje ima svoj hod i da nista nije postalo sa nama i da se nasom smrcu nista nece zavrsiti.
Knjige koje pise jedan od najvecih astrofizicara sveta, gospodin Stiv Hoking, Makara zna skoro napamet. Velike tajne od juce, koje se otkrivaju svakim danom u kosmosu, Popov pretace u svoje slike, mesajuci ih sa snovima "coveka sa planete zemlje", kako voli da kaze.
Njegova razmisljanja i slike koje stvara na temu "Crnog Hrista" ostavljaju dojam neceg nepoznatog, tajanstvenu crnu energiju koja drzi celu galaksiju na okupu, naucnici pokusavaju da dojme i otkriju, trenutno jedna od najvecih tajni kosmosa.
Sta to govore njegove slike? U svakom slucaju covek ne moze ravnodusno da prodje pored njih, mora da zastane i da se dobro zamisli.

Fotografije

Kliknite na fotografiju za uvećan prikaz.

  • Slika KOSMOS, ulje na staklu
  • Slika KOSMOS, ulje na staklu
  • Slika KOSMOS, ulje na staklu
  • Slika KOSMOS, ulje na staklu
Srodni oglasi iz iste grupe
Ćilim šarenica - unikat ručni rad

Ćilim šarenica - unikat ručni rad, rađen na tari (razboju). Dimenzije 212x137cm. Moze kao tapise...

16.09.2016. Niš

Viđen: 560
: 2

Stari goblenski ram,potpuno sređen

u odličnom stanju dimenzije unutrašnje 27,5 x 36 spoljašnje 41 x 50

21.11.2017. Kraljevo

Viđen: 168
: 4

Ulja na platnu 55 x 70

Prodajem umetničke slike-ulja na platnu. Dimenzije: 55 x 70 cm Cena: 8.000 dinara po slici Tro...

19.08.2018. Niš

Viđen: 22
: 6

Seoba Srba

Seoba Srba Ulje na platnu. Dimenzije 80x60. Cena 30000 rsd. Rađena po uzoru na Paju Jovanović...

23.11.2017. Crvenka

Viđen: 234
: 1

Crtezi i slike po narudzbini

Za Crtanje i slikanje, recimo portreta po narudžbini. Dovoljno je poslati fotografiju i u dogovor...

28.10.2016. Niš

Viđen: 500
: 6

Etno drveni orman

Stari orman od punog drveta, oko 100godina u porodičnom vlasništvu. Autentičan, sve orginalno i s...

07.02.2017. Topola

Viđen: 460
  : 4